marți, 5 iulie 2011

Gătitul acasă aduce economii serioase la buget

* Alternativa servitului mesei la fast-food-uri sau la restaurant o reprezintă întoarcerea la preparatele gătite în bucătăria proprie *

E foarte simplu şi rapid să mănânci “în oraş” în vremuri în care ai de multe ori senzaţia că “timpul a intrat la apă”. Numai că atunci când analizezi mai bine şi cum stai cu finanţele, realizezi că e mult mai ieftin şi deseori şi deconectant să găteşti acasă.

Pentru început, trebuie să avem mai multă grijă la alimentele pe care le cumpărăm din piaţă sau de la supermarket, mare parte din produsele pe care le găsim pe rafturi conţinând conservanţi şi alţi aditivi destul de nocivi pentru organism. Există totuşi variante mult mai sănătoase de a avea grijă de sănătatea noastră prin alimentele pe care le ingerăm şi, dacă acordăm puţină atenţie, ne putem schimba stilul alimentar şi stilul de viaţă cu destul de multă uşurinţă prin simplul fapt că nu mai mâncăm conserve şi semipreparate.

Învăţaţi sau reînvăţaţi să gătiţi

Dacă nu ştiţi să preparaţi alimente acasă, folosiţi internetul. Sunt foarte multe site-uri şi bloguri cu reţete culinare de unde puteţi învăţa atât reţete tradiţionale cât şi reţete din alte culturi de pe glob. Important este să înţelegeţi că a găti nu este o obligaţie, ci o plăcere.

Aprovizionaţi-vă din timp

Fiecare sezon are fructele şi legumele specifice. De ce să nu profitaţi de aceste daruri de la natură? Este foarte simplu, acordaţi-vă timp pentru a face cumpărăturile de sezon şi conservaţi-le acasă. Puteţi începe din timp, pentru a nu rata fructele şi legumele anotimpurilor calde.

Renunţaţi la dulciurile din comerţ

De ce să nu vă preparaţi singure, acasă, dulciurile preferate? Reţetele de biscuiţi sunt atât de simple, puteţi să încercaţi şi plăcintă cu mere sau cu brânză. Până la urmă, să găteşti chiar poate fi distractiv. Evitaţi cremele de prăjituri “la pungă”, care se găsesc în comerţ. Învăţaţi să le preparaţi în propria bucătărie: majoritatea sunt pe bază de lapte, unt, cacao sau vanilie. Vă mai aduceţi aminte ce gust bun aveau prăjiturile făcute de bunica atunci când eraţi copii?

Probabil că nu vă vor ieşi toate reţetele din prima, dar cu răbdare şi perseverenţă şi mai ales cu gândul că veţi mânca mai sănătos, veţi reuşi!